torsdag 5 juni 2014

MARS, APRIL, MAJ.

MARS, APRIL, MAJ. 
Om konstrundan, att bli företagare och en nöjesresa till London

Det här med att skriva månadskrönikor har ju gått sisådär för mig på sistone. 
Jag försöker låta Jennicas ord ringa i mitt huvud, för vem gör du det?
Egentligen har jag nämligen skrivit lite i både mars och april men inte helt fått ro i att publicera det. 
Ibland är det svårt att veta om det är tankar som är för mig och endast mig eller inte.

Mars handlade kort och gott om att insupa våren och njuta av att ha många saker på gång samtidigt.
Jag minns att jag kände mig som en blandning av filifjonkan och lilla My. 
Jag ville skapa ordning men kände mig orädd och gjorde det som föll mig in.

Jag kan inte ens fatta hur mycket som har hunnit hända den här månaden.
Jag har bytt ateljé och stormtrivs i den nya. Jag har jobbat i både butik och ateljé. 
Jag har fyllt år. Jag har besökt Eskilstuna och Avesta och haft födelsedagskalas.
Jag har varit på Ikea tre gånger (!). Har skrivit schema för sommaren. 
Jag har tackat ja till en utställning i juli-augusti och skickat in en stipendieansökan. 
Jag har börjat fläta nya kontakter och pratar om framtida samarbeten.

Det är fram och tillbaka, uppochner och här och var.
Det enda som är min vardag är att jag dricker mitt morgonkaffe.
Jag märker mer och mer att jag mår bra av att ha många bollar i luften, så länge jag orkar hålla dem igång.
Då koncentrerar jag mig på mig och låter andras dilemman vara deras även om de försöker göra dem till mina.
Jag märker att ljuset och våren som vanligt väcker livet i mig. 
Och att det får mig att vilja plantera frön, städa och vara hemma och pyssla.
Jag blir liksom tillfreds med allt, som det är.

I April laddes (nästan) allt mitt krut på Konstrundan i södra dalarna. Det var andra året jag deltog och det kändes liksom lite nervöst. 
Första året kanske besökare kom för att se "det nya tillskottet" men hur skulle det bli i år? Var alla mätta på mig eller ville de ha mer?
Jag kände mig varm av glädje över hur många komplimanger och fina recensioner jag fick. Det är oerhört stort att känna att så många människor kommer och en del av dem bara för min skull. I år har det också lett till ännu en utställning i höst vilket känns utmärkt. Jag arbetade för årets upplaga fram nya broderier där jag även använde mig av textiltryck. Jag formade dem på olika sätt som en lek med idén om att en bild vill bli skulptur eller tvärtom. Dessa blev en oslagbar succé.

April var en ganska känsloladdad månad på många sätt. Det är oerhört pressande att jobba så hårt inför ett event som konstrundan, utan att veta vad det ska generera i slutänden. Efteråt faller det sig liksom naturligt att fyllas av tomhet. Marken under mina tidigare så stadiga fötter hade dock fått lite skakningar under just den här tiden. Det hände saker som tvingade mig att se klart, hantera nuet men också försöka se in i framtiden. Ett skarpt läge. Ni vet, när man tror att man vet precis vad man håller på med så slår livet till och ruckar lite på balansen. Efterskalvet är att jag nu ifrågasätter det mesta i min vardag och endast framtiden kan utvisa vad resultatet bli. Jag är hemlighetsfull i vad det gäller men jag lovar er att det inte handlar om en graviditet.

Maj betydde maskinstickningen på hemse folkhögskola som enligt plan gick galant. En grundkurs där alla deltagarna var äldre än mig.
Jag lärde mig nya saker om livet och stickningen och gick hem och beställde en provkarta på garner som bör finnas i mitt garnförråd i framtiden.
OCH stickmaskinen står fortfarande uppackad på mitt skrivbord i ateljén. Mer maskinstickning!
Jag har växlat mellan stickning och akvarellmåleri. Jag utforskar akvarellvärlden och färgerna. Det blir bara svårare och roligare ju mer jag håller på.

I slutet av april bestämde jag mig halvt på impuls att åka till London också. Jag kände att det behövdes lite påfyllning på inspirations och omvärldskontot.
ÅÅÅÅÅÅh, så värt det var. Bobby och Michelle guidad mig och Elfi runt i staden. De visade oss sina egna oaser och inte en enda turistgrej behövde jag gå på. Istället gick vi på galleri i Hyde park, en utställning där olika personer visade upp sina samlingar. Jag önskar att den hade varit större. Vi drack gott kaffe, bodde som i ett coolt tidningsreportage och gick på marknad i Notting Hill (när jag kom hem fick jag lov att se filmen med samma titel och bölade typ för första gången på länge till en film, oerhört pinsam känsla i efterhand. Under filmens gång hanterade jag det som Solhanna hanterade Titanic en gång när vi bodde ihop, genom att fotografera alla de känslosamma scenerna. Mycket avdramatiserande.) Vi drack också rosévin på ett tak, öl på pub, och vatten i en gasande sol på Michis innergård. Vi botaniserade secondhand och Vintage på Brick Lane och hastade oss igenom en halvt nerpackad blomstermarknad. OCH förstås gjorde vi mycket mer. London, London my love. Jag hoppas vi möts snart igen.

Maj anlände snabbt och flög förbi som ett jetplan. Det började med en kurs i maskinstickning, fortsatte med en kreativ vecka i ateljén innan avresan till London och avslutades med att en F-skattsedel damp ner i min postlåda och vips så var man egenföretagare, på riktigt. Så nu är det bara att börja bokföra! Och ett Eu-val hann vi ju med också.

MÅNADERNAS BÄSTA: Ljuset, händelserikheten och den stora stadens påverkan.
MÅNADERNAS SÄMSTA: Morgontröttheten och avståndet.

Månadernas film: The Grand Budapest Hotel, Återträffen, X-men        
Månadens tv: Söder om Folkungagatan, Walking dead, Girls, Game of Thrones, Mad Men
Månadernas musik: Allra helst tyst men efter londonresan gärna Ane Bruns version av Halo
Månadernas tidsfördriv: Lite tid har blivit över till just tidsfördriv men stickning och telefonsamtalande
Månadernas mat: Sushi, sparris
Månadernas inköp: En tjusig arkivmapp för kvitton och kontorsarbete. Nytt kameraobjektiv (fast det var en               födelsedagspresent), glassfärgade gymnastikskor som är foträta och i min storlek (!)
Månadernas citat: Troligtvis någonting som Gudrun Schyman har sagt. Det är en citatens kvinna minsann.
Månadernas tips: 1)Åk till London! 2)Om du ser en film och känner dig blödig, avdramatisera det hela genom att stillbildsfotografera alla de jobbiga scenerna. OBS! bör kanske inte göras på bio då det typ inte är så poppis..


IPHONE-bilder från konstrundan:
1 kommentar:

  1. ah den som väntar på något gott...! den där tomheten är ju bekant, men den är också flyktig, kanske är den till för att man inte ska fastna, gå vidare, sortera ut det bästa. vad vet jag.

    vet du vad som är fint? att dina verk liksom är som rumsspecifika , som att du förhöjt rummet, blivit en del utav det och det har blivit ditt.

    och även om jag tjatat på krönika....så ja det är bäst att bara skriva när man vet att man vill :)

    SvaraRadera